Skip links

La importància del son en el sobrepès

En aquest article es porta a terme una introducció senzilla i divulgativa sobre el son, les seves fases i la seva importància sobre el sistema metabòlic i, especialment, sobre el control del pes corporal.

Share

“DORMIR NO ÉS PERDRE EL TEMPS, ÉS GUANYAR VIDA”

Primer de tot ens hauríem de preguntar:

per què dormim?

Cal que tinguem present que existeixen moltes teories i que l’estudi del son és relativament recent. Això provoca que cada any sorgeixin noves evidències que, evidentment, estan més contrastades.

Pel que sabem, dormim per restablir l’energia que gastem durant el dia, eliminar els radicals lliures i provocar un efecte antienvelliment, regular l’activitat elèctrica del cervell, desintoxicar els òrgans (detoxificació hepàtica), regular el metabolisme i les hormones, activar el sistema immunològic i consolidar la memòria, entre altres.

“En fi, no tenim cap excusa per no voler anar a dormir!”

Fases del son

Podem afirmar que quan dormim passem per diferents etapes, en concret 5, amb funcions específiques i necessàries.

 • Quatre fases de son profund o no REM: etapa 1, etapa 2, etapa 3 i etapa 4.
 • Una fase de son lleuger o REM.

Aquestes fases són correlatives, des de la primera etapa fins a la REM, es van repetint i es creen cicles de son complets. Cada cicle dura més o menys 90 minuts.

Què passa a la 1a etapa del son?

És un son suau, estem relaxats i el moviment dels ulls és baix. Ens despertaria, fins i tot, una mosca!

Què passa en la 2a etapa del son?

El moviment dels ulls es para i les nostres ones cerebrals es van alentint cada vegada més, però, tot i així, encara hi podem trobar alguna ona ràpida.

És precisament en aquesta etapa quan podem experimentar la sensació que caiem al buit!

Arribem a la 3a etapa.

En aquesta etapa entrem en son profund de veritat. Les ones cerebrals es tornen lentes, amb alguna incursió d’ona lleugerament ràpida. L’estat de relaxament corporal és absolut, el nostre cos es regenera i descansa i els nostres òrgans es detoxifiquen. No ens despertaria ni una mosca!

4a etapa

En aquesta etapa els estudis tan sols han percebut ones delta. No ens adonem de res de tot allò que està passant al nostre voltant. No portem a terme cap tipus de moviment ocular ni muscular. El nostre cos experimenta el pic màxim de regeneració corporal física i psíquica. La qualitat del son en aquesta etapa provocarà que ens trobem més o menys descansats quan ens despertem. És precisament en aquesta quan els nens es fan pipí al llit i/o tenen malsons nocturns.

Fase REM

De sobte sortim de l’etapa 4 i entrem en un període durant el qual la respiració és ràpida i superficial, comencen el moviments ràpids dels ulls i les ones cerebrals són similars a aquelles que tenim quan estem desperts. Per altra banda, el cor batega més despresa, ens puja la pressió i els homes poden experimentar ereccions espontànies.
És el moment dels somnis, és a dir, de la reparació neurològica, un aspecte que sembla ser que és vital per a la consolidació de la memòria. Si ens despertem durant la fase REM, podrem recordar els somnis d’una manera efímera.

Una pauta normal seria experimentar de 3 a 5 intervals de fases REM i no REM durant la nit.

 • Els nens petits passen el 50% del seu son en fase REM.
 • Els adults, de forma global, passem el 50% del son en fase 2, el 20% en fase REM i el 30% entre les fases 1,3 i 4.

El son dels avis cada vegada experimenta menys fases REM, una realitat que els provoca una depleció de la memòria a curt termini.

Paper de la Melatonina en el Son

La melatonina és una hormona produïda per una glàndula del cervell que es diu Pineal. Aquesta es fabrica a partir d’un aminoàcid anomenat triptòfan que es troba present en molts aliments, com ara el peix blau, la carn, els làctics, els ous, els cereals integrals i els llegums.

Els humans tenim un cicle diürn i produïm la melatonina de nit. El seu pic màxim coincideix amb el pic mínim de la temperatura corporal, a les 4 de la matinada (quan finalitza el procés de detoxificació hepàtica majoritària).

És molt interessant que aquelles persones que pateixen problemes d’insomni o que tenen una mala qualitat del son ingereixin melatonina en forma de suplement (1 mg/dia), ja que aquesta millora la durada del son, augmenta la seva eficiència i regula el metabolisme. Així mateix, la melatonina no provoca efectes secundaris i és tolerada correctament per persones de totes les edats. Ara bé, cal escollir bé el suplement, ja que hi ha melatonines de diverses procedències i no totes són efectives. Consulti sempre el seu metge o farmacèutic. No s’automediqui.

“Pes Corporal i estat del Son.

Engreixa la mala Qualitat del Son?”

Un estudi a gran escala de la Universitat Case Western Reserve va concloure que les persones que dormen menys de 5 hores o dormen de manera intermitent durant la nit guanyen més pes amb el pas del temps que aquelles que dormen 7 hores o dormen d’una sola tirada.

Aquest fet és especialment rellevant en dones adultes, ja que es va comprovar que aquestes eren, justament, les que dormien menys i que, tot i haver consumit menys calories, arribaven a l’obesitat.

Per què passa això?

 1. Metabolisme.
  Quan dormim poc, estem cansats i el nostre moviment diari és més lent. Ara bé, si augmentem el ritme del moviment, augmentem el consum energètic i afavorim la pèrdua de pes. Per tant, si ens movem més lentament, ens engreixem més ràpid.

 2. Sistema endocrí (hormones relacionades).
  Les cèl·lules grasses del nostre cos (s’anomenen adipòcits), quan estan plenes, alliberen una hormona a la sang que informa el cervell que hi ha molt greix a les reserves i que s’ha “d’aturar” la sensació de gana. Gràcies a això, ens sentim tranquils, saciats i no necessitem menjar. Per altra banda, quan tenim l’estómac buit, experimentem la sensació de gana. Aquest allibera una hormona a la sang que s’anomena grelina per tal d’informar el cervell que necessita aliment. Per tant, el cervell és l’òrgan que ens avisa si estem famèlics o defallits i hem de menjar.
  S’ha comprovat que les persones amb sobrepès o obesitat pateixen un excés de grelina i un dèficit de leptina, de manera que experimenten una gran sensació de gana i tenen vertaderes dificultats per saciar-se, ja sigui durant els àpats o durant la resta del dia.
  És molt important destacar que la falta de son disminueix la leptina i augmenta la grelina. En aquests casos, el cervell detecta una necessitat de menjar que no és real. Per aquest motiu, les persones que dormen menys poden tenir més problemes de sobrepès.

 3. Melatonina.
  Tal com hem vist, la melatonina és una hormona bàsica per a la qualitat del son, però també ho és per a la regulació del pes a causa de dos aspectes molt importants:
 • Capacitat d’ajudar el fetge a detoxificar els seus greixos (reducció del fetge gras en sis setmanes). Sabem que el fetge depura la sang i és l’encarregat d’eliminar les toxines ingerides, respirades, etc. Si el tenim ple de greix, aquest òrgan no pot treballar adequadament i poden sorgir problemes metabòlics importants, entre ells el sobrepès.

 • Capacitat d’estímul del greix “marró” (un tipus de cèl·lules grasses que cremen el greix en lloc d’emmagatzemar-lo). Gràcies a aquest estímul, si una persona practica exercici o té una mica de fred, crema més energia*.
  PER QUÈ ÉS TAN IMPORTANT EL CONTROL DEL SON EN EL MÈTODE ALDIĒTICA?

Doncs bé, una cop demostrada la implicació de la qualitat i la quantitat del son i les seves respectives fases en els aspectes fisiològics i metabòlics de la persona, hem cregut convenient desenvolupar unes premisses per reestructurar el cos, guanyar qualitat de vida i perdre pes. Aquestes són:

 • Menjar en funció del nostre metabolisme i evolució.

 • Moure’ns d’una manera incorporada a la quotidianitat.

 • Dormir adequadament per poder detoxificar l’organisme, crear teixit marró, augmentar l’energia i estar emocionalment vitals per afrontar els reptes del dia a dia.

Com podem controlar aquests paràmetres?

Quan una persona comença el nostre mètode, se li proporciona una polsera Smartband. Aquest aparell ens permet exercir un control real sobre les passes i l’exercici diari que cada pacient realitza, així com la seva distribució en el temps. Per altra banda, aquesta polsera també ens indica la qualitat i els estats del son bàsics per poder comprendre el patró de la persona i entendre el seu metabolisme bàsic des de la perspectiva del descans.

Gràcies a tot això, es poden prendre les mesures oportunes per regular l’estat del son. Aquestes s’adoptaran des d’una vessant natural i no medicamentosa sempre que sigui possible.

* Veure estudi de la Universitat de Granada Melatonin induces browning of inguinal white adipose tissue in diabetic fatty zucker rats. Aroa Jiménez- Aranda, Gumersindo Fernández-Vázquez, Daniel Campos, Mohamed Tassi, Lourdes Velasco-Perez, Tx Tan, Russel J. Reiter andAhmad Agil. Journal of Pineal Research. 2013. September. Doi: 10.1111/jpr. 12089

Si voleu veure un protocol complert seguiu-nos a Instagram @farmaciacosp55

Explore
Drag