Skip links

Caiguda de cabell

Arriba la tardor i se’ns posen els cabells de punta quan veiem quants en cauen!

Share

Què m’està passant?

Primer de tot calma! Els cabells fan una RENOVACIÓ igual com els arbres també fan caure les seves fulles. Es calcula que ens poden caure un 12% dels cabells i tot i així seria considerat normal. Però tampoc baixis la guàrdia, t’explicarem què cal que tinguis controlat perquè aquesta renovació de cabell sigui això, només una renovació i no pas una gran caiguda de cabell. Observa si tens alguns d’aquests punts:

 1. Alteracions de la tiroides
 2. Anèmia: falta de ferro
 3. Falta  de Vitamina D
 4. Alteracions hormonals: embaràs, post-part, menopausa, desajustos hormonals…
 5. Situacions d’estrès elevat i perllongat:  estrès físic (cansament físic i mental, malaltia, intervencions quirúrgiques) i estrès emocional (angoixa, depressió…).
 6. COVID recent: es troben nivells alts d’inflamació sobre el fol·licle pilós
 7. Dietes pobres en vitamines i minerals. El cabell necessita una bona aportació de zinc, proteïnes i vitamines del grup Les dietes massa restrictives i no controlades per un especialista poden provocar dèficits de determinats nutrients.

Si compleixes un o varis d’aquests punts probablement no serà la típica renovació de la tardor si no una caiguda aguda i sobtada, el que anomenem un EFLUVI TELÒGEN.

Què és un EFLUVI TELÒGEN?

És una situació temporal que afecta al cicle normal de creixement i caiguda del cabell. Es dona quan molts cabells que encara estan en fase de creixement passen simultàniament a la fase de caiguda, donant lloc a una important pèrdua de cabell.

En aquest tipus de caiguda és importantíssim conèixer quin o quins són els punts que complim de l’anterior llista ja que per aturar aquesta caiguda cal primer de tot resoldre la causa que ens l’ha provocat. No és una caiguda immediata sinó que la pèrdua apareixerà als 3 mesos d’aparèixer la causa. Aquest fet fa que moltes vegades ens costi relacionar la causa real.

Ja veieu que és una caiguda que és REVERSIBLE un cop solucionat el problema, tot i que sol tardar entre 2 i 3 mesos en recuperar-se. Diem que és una caiguda sobtada i aguda ja que cauen més de 100 cabells al dia. És quan els rentem quan cauran un 70-80% d’aquests 100 cabells diaris de cop! Doncs us direm que és normal sentir crits a la dutxa! Podeu fer el “test de rentat capil·lar” que consisteix en recollir els cabells que ens cauen durant 4 rentades seguides fetes cada dos dies. Si cauen més de 200 cabells la caiguda és més del que seria normal, doncs estem patint un efluvi telògen.

“Ara us volem parlar d’un altre tipus de caiguda, l’anomenada CAIGUDA ANDROGENÈTICA: ”

Caiguda hormonal i genètica que té molt a veure amb un enzim anomenat 5-alfa-reductassa.
A diferència de l’efluvi telògen que vam parlar anteriorment, no és una gran caiguda però si que és contant i irreversible. Aquí hi ha un component genètic-hereditari molt important sobretot en el cas dels homes. Notarem que el cabell cada vegada és mes fi (a causa de la miniaturització del fol·licle pilós) i també que hi ha zones on ens afecta més que en altres. Trobarem diferències entre dones i homes:

Caiguda hormonal i genètica que té molt a veure amb un enzim anomenat 5-alfa-reductassa.
A diferència de l’efluvi telògen que vam parlar anteriorment, no és una gran caiguda però si que és constant i irreversible. Aquí hi ha un component genètic-hereditari molt important sobretot en el cas dels homes. Notarem que el cabell cada vegada és mes fi (a causa de la miniaturització del fol·licle pilós) i també que hi ha zones on ens afecta més que en altres. Trobarem diferències entre dones i homes:

 • En el cas dels homes comença amb les conegudes “entrades” i després continua a la zona de la “corona” fins a agafar una zona més amplia depenent de la gravetat. La caiguda ja pot començar a l’adolescència.
 • En el cas de les dones sol ser una caiguda més difusa tot i q visiblement notarem un front més ampli ja que la línia de creixement del cabell retrocedeix. Amb el temps notarem una zona amb menys densitat capil·lar a la zona de la “corona”. Aquests canvis seran molt més evident amb els canvis hormonals, sobretot després de la menopausa.

Com hem dit és una caiguda irreversible però sempre podem fer que el procés avanci més lentament i així notar una millora en l’aspecte final de la nostre cabellera

Ara que ja hem parlat dels principals tipus de caiguda, anirem a buscar el millor protocol segons cada tipus d’alopècia:

Protocol 3: CAIGUDA ESTACIONAL

 • Suplements amb Biotina, Zinc, Vitamina D, Coure, Vitamina A i Vitamines B: el nostre consell serien les Càpsules N23 d’Algēmica: 1 càpsula cada matí un mínim de 3 mesos.
  Són perfectes per reforçar el cabell i per readaptar-nos a la tornada a la rutina. Conté una òptima composició en vitamines i minerals adequades al cabell i al nostre dia a dia. A més a més són riques en antioxidants per combatre l’oxidació que hem rebut del sol i la propera oxidació que ens provocarà l’estrès de la tornada a la rutina.

Podem complementar-ho amb un Xampú anticaiguda, per exemple el xampú anticaiguda d’Apivita que ens reforçarà i augmentarà l’aportació de nutrients.

Protocol 4: CAIGUDA PER EFLUVI TELÒGEN

Com hem dit cal tractar primer el factor desencadenant. Així doncs, cal escollir el tractament més adient:

 • Anèmia: suplements amb ferro d’alta absorció i tolerància. En aquest cas parlarem de les Càpsules Algēmica Fe3+. Una càpsula cada dia un mínim de 3 mesos.
 • Estrès emocional: aportació de substàncies que ens ajudin a controlar l’estrès i les emocions per aconseguir baixar la inflamació que provoquen sobre el fol·licle pilós: GABA, valeriana, passiflora. La nostre recomanació serien les Càpsules Algēmica N19. La dosis habitual seria 1 càpsula al matí i 1 abans d’anar a dormir. Baixarem els nivells d’estrès i dormirem millor.
 • Estrès físic i mental: buscarem un complement alimentari formulat específicament per la caiguda capil·lar aguda (efluvi telògen). En aquest cas aconsellem les càpsules Iraltone Forte: 1 càpsula cada matí un mínim de 3 mesos. Reforçarem el cabell i les ungles gràcies a l’aportació equilibrada i sinèrgica de la L-cistina, glutatió, vitamina B5.
 • Dietes desequilibrades i tabac: en aquests casos cal aportar tots aquells nutrients necessaris que poden arribar a ser deficitaris: Vitamines B, coure, seleni, zinc, manganès…. Us proposem les Càpsulas Algēmica N23 cada matí un mínim de 3 mesos.

En tots els casos el complement perfecte serà el Xampú Fortificant d’Iraltone.
En determinats casos l’estrés ens pot causar picors i dermatitis al cuir cabellut. És molt important tractar-los a temps i utilitzarem el Xampú Iraltone DS. Altres vegades el propi estrès ens dona un cabell més gras però sense picors, en aquest cas utilitzarem el Xampú Iraltone Seboregulador.

Protocol 5: CAIGUDA ANDROGENÈTICA

Càpsules amb oli de llavors de Carbassa (Curcubita pepo) i Serenoa Repens. Seran substàncies que inhibiran la 5-alfa-reductassa. Estarem parlant de les Càpsules Iraltone AGA o bé Iraltone AGA plus: 1 càpsula cada matí un mínim de 3 mesos. És aconsellable que el tractament sigui durant tot l’any intercalant petits descans.

Aquestes càpsules són un complement alimentari formulat específicament pel control de la pèrdua capil·lar crònica per causa hormonal-genètica afavorint el manteniment de la densitat capil·lar i oferint una potent activitat antioxidant.

Ens aportarà oligoelements i vitamines com el zinc, el coure i el seleni, junt amb la vitamina C i E que protegiran la cèl·lula del bulb pilós davant del dany oxidatiu.

En aquest cas el complement perfecte també serà el Xampú Fortificant d’Iraltone o també el Xampú Keen Strok específic pel cabell amb tendència a la caiguda.

En aquest punt del Blog segurament ja sabeu quin tipus de caiguda és la vostra però si voleu podeu demanar hora i us realitzarem un estudi personalitzat.

Fins aquí els tipus més freqüents de caiguda, tot i que n’existeixen altres més relacionats amb patologies que calen ser controlades pel teu dermatòleg.

Podeu seguiu-nos a Instagram @farmaciacosp55

Explore
Drag